Genvejen til de gode V-spil gevinster!

Genvejen til de gode V-spil gevinster!

Artikel af Steffen Møllergård, redaktion af Steen M. Nielsen, Travtips.dk

Travspil

Læs løbets grundlag grundigt

Det er noget som mange glemmer. Men det kan være genvejen at udpege vinderen, hvis man læser løbsudskrivningen grundigt igennem. Mange heste kan være ekstra godt eller hårdt inde i løbet. Jo bedre en hest er inde i løbet jo større er chancen for, at det er en opgave hestens træner har trænet hen imod. Og hvor den bliver kørt efter det skal være en god vinder/trio chance i løbet.

Ikke mindst i snorestartsløb [Voltstart, Red.] skal man kigge ekstra grundigt på indtjeningen på de forskellige heste og hvordan de er inde i løbet i forhold til de forskellige tillægsgrænser. Jeg har sagt i mange år, at mange nederlag og sejre i travløb sker allerede ved skrivebordet, når man melder sin hest til start.

Hvordan bliver løbet kørt

Hvordan løbet bliver kørt taktisk, ikke mindst fra de bedste chancer i løbet, er helt afgørende for indløbsrækken i ethvert travløb. Jo bedre du er til at forudsige det taktiske spil i løbet, jo større er chancen for at du finder vinderen i løbet. Det kan være hvem der kommer til spids fra start. Hvem skal have et rygløb eller om det bliver et løb med fuld tempo hele vejen rundt, eller om det er sandsynligt spidshesten får fred i spidsen. Opstil gerne flere scenarier, og brug det mest sandsynlige i dine betragtninger om løbet.

Lav din egen seedning af hestene i løbet

Nu sidder du med startlisten, og du er fx godt inde i de danske løb. Så nu deler du hestene i løbet op i A-B og C chancer på din første indskydelse. Den er nemlig tit den rigtige. A chancerne er de heste i løbet, som skal med på kuponen. Med mindre du selvfølgelig vælger flere heste som A chancer, og har en blank i afdelingen. B chancerne er de heste som trænger sig på kuponen, hvis der sker et favoritfald i løbet. Det er er flere indikatorer på heste med seeder som B chancer. Fx de løber med skjult form eller har 2-3 løb i kroppen efter en løbspause osv. osv. C chancer er de heste man ikke tror på vinder løbet. Alle heste kan i teorien vinde ethvert travløb. Men man vurderer her chancen så lille, at man afskriver chancen for sejr. Så seeder man igen alle hestene i hver kategori, så du til sidst i et løb med otte heste ender op med en rækkefølge fx sådan her 3-5-6-8-7-1-4-2. I sådan et felt vil jeg normalt have cirka have 2 A chancer, 4 B chancer og 2 C chancer.

Løbsarkivet

Der er ingen vej udenom, at du skal en tur forbi løbsarkivet. Det er via dette din seedning nu skal stå sin prøve. Det kan være ret tidskrævende, men man kan godt spole lidt i videoerne. Jeg kigger meget på, hvilken type hest det er, og hvordan den er blevet kørt i de tidligere starter. Er det en hest som har vindermentalitet eller ej. Alle heste som er seedet som A og B heste er man nødt til at kigge igennem. Heste der er seedet som en C chance kan man springe over, hvis de er totalt fejlmeldt i løbet. Fx hvis en ”formløber” bliver meldt i et almindeligt klasseløb. Når man har set hestene igennem, så skal man lave sin endelige seedning. Jo bedre din seedning er jo desto bedre står du på løbsdagen, hvis der udgår heste man havde regnet som vinderchancer.

[Du kan finde links til forskellige løbsarkiver på fanen med Travlinks, Red.]

Budget på kupon – man kan med fordel spille sammen med flere

Man skal gøre op med sig selv, hvor mange penge man vil sætte på højkant på dagens V-spil. Der er ingen tvivl om jo større beløb man bruger jo større chance har man selvfølgelig for at ramme dagens spil. Men skal man spille ansvarligt, så kan man med stor fordel gå sammen med sine travvenner om dagens spil fx via Bet 25´s ”Spilleklub 25” eller i en privat spilleklub om en større bon. Selvfølgelig skal man så dele gevinsterne med andre. Men glæden ved at ramme sammen med andre er tit mange gange større. Specielt hvis man er den person, som har fundet de rigtige heste frem på dagen.

”Man kan ikke gøre andet end at ramme”

Det er det man siger når man har spillet en stor bon og rammer spillet, men gevinsten er under det beløb man har satset. Det udsagn synes jeg er en fejl. I min verden spiller man for, at lave overskud på sit spil. Man kan selvfølgelig godt med åbne øjne gå efter pengene og sætte en stor bon i puljen. Men man bør inden man sammensætter sit V-forslag tænke over, hvor realistisk gevinsten bliver på dagen. Man kan selvfølgelig ikke sige det præcise beløb. Men tit ved man godt inden om det er svær omgang eller om den er lige til at gå til. Men er der fx en V5 omgang med 3 store favoritter, så er der normalt ikke den store gevinst i sigte, hvis mindst to af dem vinder deres løb. Jeg har dog selvfølgelig også spillet boner ligesom mange andre, hvor gevinsten slet ikke står mål med indsatsen. Har selv en lille huskeregel. Hvis du skal over 1000 kroner på en V4/V5 bon, så skal der være en del heste afkrydset på under 10 procent med en realistisk sejrschance før du kan forvente et overskud. Et V5 lås med to heste på fx 30% af krydserne hver vil som regel ikke hæve værdien væsentligt i procent.

Sammensæt det rigtigt

Det er selvfølgelig det svære ved at spille på heste og ramme et V-spil. For med fx 10 heste i hver løb i en V5 afdeling giver det 100.000 forskellige kombinationsmuligheder. Derfor skal man skære antallet af heste ned i hver afdeling. Kunsten er derfor, at man skærer rigtigt fra og fylder på i de rigtige afdelinger. Der kan man godt hjælpe sig selv. Jeg har set mange kuponer spillet, hvor man ser mange heste og kuske på kuponen, hvor sejrsprocenterne er meget små. Der skærer jeg lidt hårdt fra eller seeder lavt, og accepterer selvfølgelig derved, at man ryger af på kuponen de få gange de vinder deres løb. Det betyder til gengæld, at man står med en god bon de andre gange, hvor det kører mere normalt efter ens seedning. Mange kører efter en fast skabelon, hvordan man sammensætter ens bon. Fx med en blank og en lukket afdeling. Der er jeg meget mere til at man ser på hvordan spillet ser ud på dagen. Jeg læste på et tidspunkt, at totofavoritten vandt 38% af starterne over en længere periode i de danske væddeløb. Med de forholdsvis små puljer i Danmark, så er totofavoritten dog ikke altid favoritten i et V-spil. Der er sjældent en løbsdag hvor en af favoritterne ikke vinder en af de fem afdelinger i V5 spillet. Det er så ikke altid den man tror mest på, som løber med sejren. Vælger jeg en blank i mit V-spil skal jeg stole på både hest og kusk. Det sidste er måske det vigtigste. Det er langt fra alle kuske, som er gode til at køre en storfavorit. Kusken skal udvise samme vindermentalitet som hesten for at kunne sejre. Det kan fx Ken Ecce, Rene Kjær og Steen Juul være gode typer på. Eller en kusk som Birger Jørgensen med sine rolige kørehænder, der er han god til heste med lidt temperament. Det er sådanne iagttagelser man som spiller skal gøre sig. Dagen før løbsdagen har jeg mit forslag klar. Der er næsten altid 1 til 3 heste, som ikke er kommet på forslaget som jeg holder et ekstra øje med på løbsdagen. De kan meget hurtigt blive aktuelle på kuponen, hvis der kommer nyheder på dagen fra enten konkurrenter som er lidt nede på deres chancer i løbet eller træneren/kusken er meget positiv på sin hest chancer i løbet.

Eksperttips, travnyheder og trænerkommentarer

Der udkommer på forskellige medier eksperttips fra forskellige tippere. Dem kan man bruge som inspiration til sit eget spil. Men de skal holdes op imod din egen analyse af dagens spil. Stol på dit eget arbejde, da du måske har set noget ”eksperten” har overset eller tillagt den store værdi. Husk vindertips der ikke er velbegrundet har som regel ikke den store værdi for spillerne. Jo dygtigere eksperten er uge efter uge jo mere kan man lytte til vedkommende. Som spiller må du læse alle travnyheder på de forskellige travmedier og træneres sociale medier. Mange gange får man god værdi i nyheder, som man kan huske tilbage fra for flere måneder siden. Angående trænerkommentarer så skal man som med eksperttips holde dem op imod, hvad du selv har set i løbsarkivet. Mange trænere udtaler sig sjældent ret præcist om hestens chancer. Nogle er altid meget optimistiske eller er alt for defensive i deres udtagelser. Der må du over tid lære, hvilke trænere du kan stole mest på. Der er trænere i min bog, som kan udtale sig om deres hestes chancer på dagen, og jeg tillægger det overhovedet ingen værdi. Der vil jeg i teorien hellere ryge på mit spil end i længden lytte til noget jeg over lang tid har lært ikke holder.

På løbsdagen

Siden startlisten udkom for et par dage siden har du forberedt dig godt på hestene. Nu skal det arbejde gøres færdigt. Vigtigt også at tage højde for vejret og banens stand på dagen. Min erfaring siger mig, at jo dårligere vejret og banen er jo desto flere overraskelser kommer der normalt på dagen. Der udgår måske 2-3 heste på dagen i det V-spil man ønsker at spille i. Så nu skal din seedning for alvor stå sin prøve. Hvis en hest jeg har tiltænkt et kryds i mit V-spil udgår, så vælger jeg næsten altid den næste hest i seedningen til. Udgår ens blanke på dagen, så må man tage hele ens kupon op til revision. Kan man ikke se andre blanke eller spillet med ét ser meget sværere ud, så må man overveje om man skal finde en anden dag, og spille sin næste kupon. Hellere droppe et dårligt spil, som man ikke selv tror det store på, end at spille en kupon bare for at gøre det. Så får man ikke overskud i længden. Det er også her på løbsdagen, at du skal stole på dit eget arbejde, og ikke lade dig påvirke af andres meninger. Afleverer dit spil og nyd nu sporten og spændingen i om du rammer spillet.

Evaluerer dit spil

Med facit i hånden af dit spil skal du nu evaluerer dit arbejde og din kupon. Det er vigtigt, hvis man skal udvikle sig som spiller. Se på hvad du har gjort rigtigt, og hvad du har gjort forkert. Hvilke afdelinger var man heldig at overleve i -og hvorfor. Det samme hvis man ryger i en afdeling. Havde man læst løbet forkert? Selvom man skulle ryge på sit spil, så kan ens arbejde op til løbsdagen stadigvæk være rigtigt godt. Som spiller kan man nemlig ikke gardere sig imod at ens heste er syge på dagen eller kusken kører et rigtigt dårligt taktisk løb. Med tiden bliver man bedre og bedre, så med tålmodighed og tro på egne evner kan man sagtens blive en god spiller over gennemsnittet. Man skal bare være villig til at bruge mange timer på dette uge efter uge.

Travspil

Denne hjemmeside bruger cookies. Ved at fortsætte med at bruge denne side accepterer du vores brug af cookies.  Læs mere